Free songs
Domů / Tipy & rady / Vyznáte se v povinném ručení?

Vyznáte se v povinném ručení?

Pojištění motorového vozidla je v naší republice povinné, jeho výše se však u různých institucí liší. Faktorů, které ovlivňují, kolik budete platit, je celá řada. Poradíme vám, jak si pojistku sjednat levně a spolehlivě.

Několik slov o povinném ručení

Termínem povinné ručení označujeme zákonné pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla – škody vzniklé na vašem vozidle nezahrnuje. Nutnost sjednat si povinné ručení je ukotvena v zákoně č. 168/1999 Sb. a vztahuje se na všechny majitele motorových vozidel. Nebudete-li ho mít, hrozí vám vysoké sankce a jako bonus pokuta až 40 000 Kč. Jak si zařídit co nejlevnější povinné pojištění vozidel? Právě v letošním roce 2017, kdy proběhlo plošné zdražování povinného ručení, jde o velmi aktuální otázku.

Nabídek je spousta. Porovnávejte!

Pátrání po výhodném pojištění nikdy nebylo tak jednoduché jako právě v dnešní době. Srovnávání nabídek jsou věnovány specializované internetové portály, které udělají většinu práce za vás. Porovnají stovky různých variant od jednotlivých pojišťoven, upozorní i na akční nabídky a často vám umožní, abyste si vypočítali výši povinného ručení pro váš konkrétní vůz. Stačí jen vložit údaje z vašeho technického průkazu. Neměli byste však rozhodovat jen podle ceny – některé pojišťovny neoprávněně krátí pojistné plnění a mají připraveno spoustu výmluv. Ověřte si proto, alespoň podle referencí, zda je váš favorit spolehlivý.

Nejen srovnat, ale rovnou zřídit? Proč ne!

Největší srovnávače povinného ručení, k nimž patří klikpojisteni.cz, epojisteni.cz, porovnej24.cz, suri.cz nebo srovnavac.cz, jsou zároveň koncovými zprostředkovateli. Pokud se vám tedy při srovnání některá nabídka zalíbí, můžete si zde pojištění přímo sjednat. Ale pozor! Ne všechny pojišťovny na trhu s těmito portály spolupracují. Chcete-li tedy mít naprosto vyčerpávající přehled, na stránky pojišťoven Generali a Kooperativa se budete muset podívat sami. Objevíte-li výhodnější nabídku, nebojte se změnit vaši pojišťovnu za novou.

Rozhodující faktory

Podle jakých kritérií se cena povinného ručení určuje? Na prvním místě stojí počet měsíců, které jste najezdili bez nehody. Dále je to kubatura, stáří a výkon vozidla, ale také informace o řidiči. Zde hraje roli místo bydliště, jelikož riziko ve městech je větší než na vesnici, a věk majitele auta. Lidé nad 25 let mívají výhodnější pojistku než velmi mladí řidiči, u nichž se předpokládá menší zkušenost a větší neopatrnost.

O admin

Nahoru