Free songs
Domů / Finance / Dá se začít podnikat téměř bez peněz?

Dá se začít podnikat téměř bez peněz?

Máte dobrý podnikatelský nápad, už se vám pomalu v hlavě rýsuje, jak by vše mohlo fungovat, ale chybí vám peníze? Začít se dá i bez nich. Bude to samozřejmě trochu komplikovanější, ovšem nic nereálného. Málokdo má do začátku dost financí, většina úspěšných podnikatelů začíná bez velkého vlastního kapitálu.

Toužíte mít svou firmu, kde si budete sami sobě pánem? Chcete něco vybudovat a být v budoucnu dobře finančně zajištění? Využijte situace, a dokud máte dost nadšení, pusťte se do práce. Snadné to nebude a budete muset riskovat, ale i kdyby se nakonec nedařilo podle vašich představ, podnikání na vlastní pěst je obrovská životní zkušenost.

Na co vůbec v začátcích potřebujete finance?

Hodně záleží na tom, v jakém konkrétním oboru se pohybujete. Něco každopádně utratíte už při formálním zakládání firmy (za zakladatelskou listinu, výpisy z rejstříku trestů a katastru nemovitostí, ověřování listin apod.). Pak už to ale není tak jednoznačné. Nejspíš budete potřebovat peníze na:

· Suroviny. Jestli se chystáte něco vyrábět, musíte mít z čeho.

· Výrobky. Pokud budete něco prodávat, nejdřív je potřeba vybavit sklad.

· Prostory. Některé služby lze sice poskytovat odkudkoliv (např. tvorbu webu), nicméně drtivá většina firem potřebuje buď výrobní prostory, sklad nebo aspoň kanceláře.

· Vybavení prostor. Ať už se jedná o počítače a software, připojení k internetu, skříně, nebo výrobní stroje.

· Pracovní síla. Pokud do toho tedy nejdete samostatně, budete muset zaplatit zaměstnance.

· Propagace. Bez marketingu a PR se dnes nikam nedostanete.

Tohle všechno zvažte, než začnete přemýšlet, kde seženete peníze. Nejdřív si totiž musíte aspoň hrubě spočítat, kolik vlastně potřebujete. Pak si založte podnikatelský bankovní účet a přesuňte tam veškeré prostředky, jež máte nyní k dispozici. Kolik vám ještě chybí?

Vlastní peníze nejsou potřeba

Přestože se nedostatek peněz může zdát jako docela hodně velká potíž, neměl by vás zastavit od následování svých snů. Pokud víte, co děláte, lze vše zařídit i jinak. K dispozici jsou podnikatelské půjčky a úvěry, můžete přesvědčit nějakého investora nebo zkusit crowdfunding. Možností je opravdu spousta.

Investor je takovou docela nejistou záležitostí. Sehnat ho není úplně snadné. Navíc i když seženete potenciálního zájemce, nemusí se mu váš záměr úplně líbit. Kromě toho musíte počítat s tím, že mu budete muset věnovat část zisku, až se vám začne dařit.

Druhou možností je crowdfunding. Pod tímto anglickým slovíčkem se skrývá princip, který určitě znáte. Na crowdfundingovém portálu popíšete, na co potřebujete peníze, a vysvětlíte lidem, proč by je měli věnovat zrovna vám. Na celkovou částku se pak složí stovky, možná tisíce lidí. Každá přispěje svou troškou do mlýna, nicméně úplně nezištné to také není. Musíte jim něco nabídnout – buď přímo svůj výrobek, ně nějž sháníte finance, nebo jinou odměnu.

S půjčkami buďte opatrní

Zatímco u dvou výše zmíněných metod není úspěch jistý, půjčku dostane téměř každý. Jestliže tedy nebudete žádat u přísné bankovní instituce, která začínajícím podnikatelům nepůjčuje. Někdy to tak bohužel bývá, protože u začátečníků banky nemají žádný důkaz o tom, že budou schopní půjčku splatit. Někdy na spuštění vlastní firmy půjčují, ale vyžadují dost detailně zpracovaný podnikatelský záměr a to jsou zase starosti navíc. Některé instituce ovšem poskytují přímo půjčky podnikatelům a ty jsou o dost shovívavější. Případně si lze vzít neúčelovou půjčku u nebankovní společnosti, tam půjčí opravdu každému. Zodpovědnost však leží na vašich bedrech. Přestože je podnikání vždycky trochu risk, měli byste mít aspoň představu, za jak dlouho budete schopní částku splatit.

O admin

Komentování uzavřeno

Nahoru