Free songs
Domů / Novinky / Záclony, nebo závěsy? Obojí!

Záclony, nebo závěsy? Obojí!

Záclony i závěsy rozhodně v interiéru mají své místo. Zútulňují jej, zatemňují, zabraňují zvídavým pohledům kolemjdoucích a navozují v místnosti domáckou atmosféru. Důležitá je však i jejich role dobrého izolanta, obzvláště pokud disponujete ne zrovna dobře těsnícími okny.

Bytový textil však představuje také cenově dostupný způsob, jak v interiéru dosáhnout změny. Za minimum finančních prostředků zimní interiér snadno přeměníte za jarní, následně letní a podzimní. Jaké existují možnosti?

Vybíráme záclony

Záclony vybíráme podle jejich délky (záclony mohou sahat na zem či pod parapet), barvy, tvaru a vzoru. Do tradičních interiérů se hodí záclony klasické, do moderních třeba voály. V dětských pokojích se vyjímají záclony barevné, v kuchyních vitrážové a obloukové. Co se vzoru týče, zde záleží na vkusu každého jednotlivce. Moderním interiérům obecně více sluší čisté záclony bez vzoru.

Jaké závěsy

Důležité v interiéru jsou i závěsy. Ty v něm plní hned dvě funkce – zatemňovací a estetickou. Obzvláště, pokud se vám je podaří sladit s dalšími bytovými textiliemi, jako jsou dekorační polštářky, kusové koberečky či ložní povlečení.

Líbí se vám harmonie?

Zvolit pak můžete buď cestu harmonie, nebo kontrastu. Půjdete-li cestou harmonie, zvolte barvu závěsů v podobném odstínu, v jakém máte ostatní bytové textilie. Sázkou na jistotu jsou různé odstíny jedné barvy. Velmi dobře k sobě však ladí i jemné pastelové odstíny stejně jako barvy nacházející se blízko sebe – například žlutá s oranžovou či světle zelená a světle modrá.

Nebo raději kontrast?

Další možností je kontrast, tedy barvy nacházející se na opačné straně barevného spektra. Nejvíce kontrastní jsou bílá a černá. Pak jmenujme žlutou a fialovou a červenou a zelenou. Místo křiklavých temných odstínů ale upřednostněte spíše ty světlejší.

O admin

Nahoru