Free songs
Domů / Novinky / 4 praktické tipy, jak vybrat záclony

4 praktické tipy, jak vybrat záclony

Záclony byste neměli odsouvat na druhou kolej, protože představují docela zásadní prvek interiéru, který udává celkový tón místnosti. Současný trh je rozmanitý a nabízí různé materiály – některé jsou lehké a vzdušné, jiné zase výrazné a ozdobné. Stejně tak si můžete vybrat mezi jednobarevnými a potištěnými variantami. Zatímco někomu vyhovují průsvitné látky, jinému zase neprůhledné textilie. Co se týče možností, je jich opravdu celá řada. Vzhledem k tak obrovské rozmanitosti látek je tedy výběr docela těžký.

1. Rozdíl mezi záclonami a závěsy

Prvně si ujasněte, co v jednotlivých místnostech potřebujete. V pracovnách je důležité přirozené světlo, a proto je vhodné zvolit do takových prostor průsvitné záclony, které propouští dostatek denního světla. V ložnici zase oceníte i závěsy.

Záclony se vyrábí z lehkých materiálů a jsou zavěšené na záclonových tyčích. Většinou se používají k vytvoření soukromí, takže jsou ideální do obývacích pokojů. Závěsy jsou vyrobené ze silnějších materiálů a jejich primárním účelem je zabránit průniku slunečního světla.

2. Vyberte správnou látku

Materiál ovlivňuje celkový vzhled záclony, následně i samotné místnosti. Oblíbenosti se těší průsvitné krajkové záclony, ale na popularitě neztrácí ani lehká bavlna. Zajímavou alternativou jsou středně těžké brokáty. Při výběru byste měli zvážit dva hlavní faktory, a to:

  • množství světla, které chcete, aby proudilo dovnitř,
  • provedení a celkový dekor místnosti, protože například těžší látky se hodí do tradičně pojatých místností, kdežto průsvitné látky do minimalisticky řešeného interiéru.

3. Vyberte optimální barvu

Barva záclon by měla ladit s ostatními bytovými dekoracemi (jako je například povlečení). Pokud patříte mezi odvážnější jedince, klidně můžete zvolit takové záclony, které budou v kontrastu s ostatním bytovým textilem. Obecně se však doporučuje zvolit záclony buď bílé, nebo ve stejné barvě, jako jsou stěny.

4. Nezapomeňte na délku a šířku

Záclony sahající až po zem sluší především místnostem s vysokými stropy. Pro dramatičtější vzhled můžete zvolit záclony, které jsou o několik centimetrů delší, a tím pádem „se válí“ po podlaze. Jestliže však máte děti, jsou lepší záclony s délkou po parapet.

Co se týče šířky, tak ta by měla být dvakrát větší, než je šířka samotného okna. Pokud se vám zamlouvají více nařasené záclony, klidně zvolte i větší šířku.

O admin

Nahoru