Free songs
Domů / Finance / Může pro nás přijet sanitka i ze zahraničí?

Může pro nás přijet sanitka i ze zahraničí?

Představa, že se zraníte a přijede pro vás sanitka jiného státu a odveze vás do zahraniční nemocnice se zdá být nereálná. Ovšem možné to je. Je přece běžné, že někdo bydlí v blízkosti hranic a chodí na procházky se psem nebo budete na turistickém výšlapu či v zimě na běžkách v příhraničních lesích. Přivodit si úraz na zledovatělé cestě není nic neobvyklého. Nevíte, zda jste si zlomili nohu, nebo se zranili vážněji, nemůžete se ani postavit, takže si zavoláte záchrannou službu. V blízkosti hranic ovšem chytáte signál sousedního státu, a nikoliv signál operátorů České republiky. Takže nastane situace, že pro vás přijede sanitka záchranné služby ze zahraničí.

Co se bude dít dál?

Zdravotníci vám poskytnou standardní nezbytná ošetření a pokud bude váš zdravotní stav vyžadovat nemocniční péči, mohou v praxi nastat dvě situace. Sanitka vás odveze buď do nemocnice v České republice, nebo do nemocnice v zahraničí. Sami se nemocnici, do které budete přepraveni, vybrat nemůžete. Rozhodující je vzdálenost nemocnic od místa úrazu a záchranná služba vždy zvolí tu bližší.

Nemocnice v zahraničí

Pokud se ocitnete v zahraniční nemocnici, nejprve musíte předložit průkaz „EHIC“, což je malá modrá kartička, kterou předkládáte i u lékaře v ČR, a kterou byste měli mít vždy u sebe. Poté vám bude poskytnuta nezbytná péče. Jako držitel průkazu EHIC se ocitnete v postavení místního pojištěnce a ve zdravotních zařízeních napojených na veřejný systém se vám dostane ošetření za stejných podmínek (cena, rozsah, kvalita). Případnou spoluúčast hradíte stejně jako místní pojištěnci. Například v Německu to činí 10 eur za každý den hospitalizace. Další náklady si německá nemocnice vyúčtuje některé německé pojišťovně a vyúčtování je následně předáno vaší české zdravotní pojišťovně a ta tuto částku zaplatí v eurech. Může se stát, že u sebe nemáte eura, jelikož jste s návštěvou zahraničí nepočítali. Nemáte-li ani platební kartu, dostanete fakturu k pozdějšímu uhrazení vzniklých nákladů.

Jak se dostanete domů?

Nejjednodušší variantou je dostat se domů po vlastní ose, nebo pro vás přijede příbuzný autem. Pokud tuto možnost nemáte, je to komplikovanější, neboť nárok na zdravotní péči nekryje náklady na přepravu zpět do ČR. Mezi českými pojišťovnami jsou však i takové, které převoz zorganizují a uhradí. Na to je dobré se informovat při sjednávání pojištění.

Nechcete-li mít žádné komplikace se zahraniční nemocnicí, a aby vás mobilní telefon přesměroval do zahraničí, stačí před vytočením čísla záchranné služby zadat předvolbu +420. Pak bude váš hovor přesměrován do ČR a dovoláte se české záchranné služby. Musíte ale zaplatit za roaming.

O Makawiel

Nahoru