Free songs
Domů / Novinky / Jak banky usnadňují podnikání?

Jak banky usnadňují podnikání?

Téměř milion Čechů dnes podniká. Ve statistice OSVČ za první čtvrtletí 2017 svítí číslo překračující 570 tisíc. Jaké podmínky v bankách mají dnešní podnikatelé?

Osoby samostatně výdělečně činné, které vykonávají tuto činnost jako hlavní, stojí v čele tabulky v hlavním městě Praze, více než 80 tisíc takových podnikatelů má Středočeský kraj, více než 62 tisíc Jihomoravský. Tyto statistiky poskytuje Česká správa sociálního zabezpečení.

Drobných podnikatelů je v Česku poměrně dost a jejich počet za poslední období narůstá. Podívali jsme se na to, jaké možnosti mají živnostníci v bankách a jaké výhodné bankovní produkty jsou na trhu dostupné.

Byrokracie je jedna věc, kreativita, realizace nápadů či finanční stabilita věc druhá. Ale při podnikání jdou všechny faktory ruku v ruce. Patříte i vy k těm, kteří podnikají bez podnikatelského účtu?

Živnostníci nemají povinnost si ho zakládat, a tak mnozí ve snaze ušetřit náklady takové bankovní konto nemají. Účetní však radí oddělit soukromé a pracovní platby kvůli transparentnosti.

Je pravda, že i na vedení účtu a bankovních poplatcích se dá ušetřit spousta peněz, ale na druhé straně již na trhu existují produkty, které nabízejí výhodné podmínky i pro podnikatele. Jedním z nich je podnikatelský účet zdarma, který dokonce vyřídíte on-line. O co jde?

Business účet bez poplatků

Pro živnostníky a drobné podnikatele některé banky nabízí, mezi jinými například mBank, založení a vedení podnikatelského účtu zcela bez poplatků. Ano – má to vždy nějaká svá „ale“ – ovšem nejsou při vašem podnikání omezující. V podstatě jde o specifické podmínky té které banky a proto se v případe zájmu dobře podívejte na to co píši ve své nabídce.

Ve všeobecnosti jsou bez poplatků všechny příchozí a odchozí tuzemské platby, stejně jako platby SIPO a trvalé příkazy. Také si banka neúčtuje za výběry z bankomatu v celé České republice a v zahraničí.

Pokud potřebujete cash

Drobní podnikatelé a živnostníci často potřebují peníze na svůj každodenní chod, protože nemají vždy stálý příjem. Vyšší finanční částky žádají zejména při expanzi svého podnikání. V případě potřeby úvěru existuje také několik způsobů, jak získat finanční injekcina své podnikání.

Jednou z možností, jak napumpovat do firmy peníze, je úvěr na podnikání. Pokud své firemní finance spravujete z běžného ​​osobního účtu, tehdy můžete požádat například o bezúročnou půjčku, která nenavyšuje vaše poplatky za bankovní služby, je rychlá, jednoduchá a pomůže vám překlenout nejkritičtější období.

Toto si vyřiďte k hotovostní půjčce

Jestliže vám hotovostní půjčka pomůže zajistit chod vaší firmy a bude například bez poplatků, rozhodně nešetřete na pojištění schopnosti ji splácet. Pokud vám totiž jakákoliv životní událost zkomplikuje schopnost půjčku splácet, alespoň se nedostanete do nepříjemných problémů.

Pojištění lze sjednat při žádosti o poskytnutí půjčky a nevyžaduje žádnou lékařskou prohlídku. Čert nikdy nespí, a kdyby se otočil právě vaším směrem, alespoň máte jistotu, že v případě pracovní neschopnosti či ztráty zaměstnání můžete počítat se splátkou půjčky včetně úhrady pojistného a v některých případech obdržíte i finanční obnos ve výši splátky půjčky, který můžete použít podle svých potřeb.

Výše pojistného se odvíjí od výšky vašeho úvěru a zahrnuje nedobrovolnou ztrátu zaměstnání či hospitalizaci v případě úrazu či nemoci. Po splacení úvěru zaniká i takové pojištění.

Ptejte se na úrokovou sazbu i RPSN

V případě, že jste se rozhodli řešit své finanční problémy půjčkou pro fyzickou osobu, poohlédněte se na trhu bankovních produktů a upřete pozornost na výši úrokové sazby. Banky dnes nabízejí i bezúročné půjčky a dokonce v tom nemusí být ani žádný háček. Stačí se pozorně seznámit s podmínkami poskytnutí takové půjčky a můžete mít například hotovost ve výši 40 000 Kč na jeden rok s nulovým úrokem. Zpracovatelský poplatek je v takovém případě 800 Kč, tedy to je částka, kterou „přeplatíte“.

Při studování podmínek banky se ptejte i na RPSN (roční procentní sazbu nákladů). Jde o číslo, které vám pomůže lépe vyhodnotit výhodnost nebo nevýhodnost poskytovaného úvěru. RPSN udává procentuální podíl z dlužné částky, který musí spotřebitel zaplatit za období jednoho roku v souvislosti se splátkami, správou a dalšími výdaji spojenými s čerpáním úvěru.

Využijte své právo a smlouvu s podmínkami čerpání jakéhokoliv úvěru nepodceňujte. A buďte zvláště opatrní, pokud se rozhodnete své kroky nasměrovat do nebankovních subjektů místo prověřených finančních domů.

O admin

Nahoru