Free songs
Domů / Novinky / Jak vybrat sídlo společnosti, začínáte-li právě podnikat? Existují 4 základní možnosti, mezi nimiž si můžete zvolit

Jak vybrat sídlo společnosti, začínáte-li právě podnikat? Existují 4 základní možnosti, mezi nimiž si můžete zvolit

Jak vybrat sídlo společnosti v situaci, kdy právě rozjíždíte nový podnik? Je dobré vědět, že máte v podstatě čtyři základní možnosti. V následujícím textu se vám pokusíme napovědět, která z nich by mohla být právě pro vás ta nejvýhodnější. Tento souhrn informací jsme připravili s úmyslem, co nejvíce vám vaše rozhodování ulehčit, jelikož dobře víme, že na začátku podnikatelské dráhy máte i celou řadu jiných starostí. Ve stručnosti jsme nastínili možné výhody i nevýhody jednotlivých variant, které pro volbu sídla vaší firmy přicházejí v úvahu, a doufáme, že vám naše rady budou k užitku.

Jak vybrat sídlo společnosti, aby vyhovovalo všem vašim potřebám?

Se založením firmy je spojeno mnoho zákonem daných povinností, kterým se jednoduše nelze vyhnout. Jednou z nich je i oficiální sídlo společnosti, bez něhož nemůžete s podnikáním vůbec začít. Učinit v tomto směru jednoznačně správnou volbu však nemusí být vůbec snadné, jelikož každému oboru i každému konkrétnímu živnostníkovi může lépe vyhovovat něco jiného. Nabízejí se vám v zásadě 4 různé možnosti, jak se s tímto problémem hned v začátcích vašeho byznysu vypořádat. Které to jsou?

Sídla v daňových rájích jsou na ústupu

Pokud snad uvažujete o tom, že byste pro sídlo vaší firmy zvolil například některý z daňových rájů, raději si to ještě rozmyslete. Je to sice jedna z možností, ovšem solidní renomé, které se zřejmě svým podnikáním budete snažit postupně budovat, vám to může hned od počátku poněkud pošramotit. Na firmy z daňových rájů je ve většině evropských zemí pohlíženo rok od roku s menší shovívavostí a tolerancí a je vyvíjena nepřetržitá snaha podobným praktikám zamezit. Rovněž společenská přijatelnost takovéhoto přístupu k podnikání má výrazně sestupnou tendenci, a pokud jde například o veřejné zakázky, tak ucházet se o ně, by mělo být pro podobné firmy stále těžší a těžší.

VÝBĚR ZEMÍ SPLŇUJÍCÍCH KRITÉRIA EU PRO DAŇOVÉ RÁJE (2017)

1) MIMO EVROPU – Americká Samoa, Bahrajn, Barbados, Grenada, Guam, Jižní Korea, Macao, Marshallovy ostrovy, Mongolsko, Namibie, Palau, Panama, Svatá Lucie, Samoa, Trinidad a Tobago, Tunisko, Spojené arabské emiráty

2) EVROPSKÉ ZEMĚ – Nizozemí, Švýcarsko, Irsko, Lucembursko, Kypr, Jersey, Lichtenštejnsko

Podnikejte z domova, pokud se na to cítíte

Jestliže se rozhodnete pro sídlo firmy v tuzemsku, můžete zkusit rozjet byznys přímo z vašeho domova. Je to způsob zcela legální a některým lidem bezesporu plně vyhovuje. K výhodám patří mimo jiné fakt, že nemusíte hledat žádné kancelářské prostory, sepisovat kupní či nájemní smlouvu a v neposlední řadě i to, že si každý den ušetříte cestu do zaměstnání. Problémy mohou nastat v okamžiku, kdy si pořídíte rodinu. Každý totiž nedokáže pod jednou střechou skloubit život soukromý s tím pracovním. Mnohem horší je však teoretické riziko bankrotu. Pokud na něj někdy dojde, může se případná exekuce vztahovat i na vybavení vašeho domu, jelikož je oficiálně zaregistrován jako sídlo firmy.

Jak vybrat sídlo společnosti, začínáte-li právě podnikat? Existují 4 základní možnosti, mezi nimiž si můžete zvolit

Sežeňte si kancelářské prostory

Pronajměte si kancelář, případně ji rovnou kupte. Jedná se stále o tu nejobvyklejší cestu, kterou lze dostát zákonné povinnosti a zároveň získat prostory pro vaše podnikání. Není to ale způsob zrovna nejlevnější. Každý si nemůže dovolit jednorázově vydat přinejmenším statisíce za koupi vlastních prostor, případně pravidelně platit mnohatisícové nájemné. Pakliže s byznysem teprve začínáte, týká se vás otázka nedostatku financí zpravidla dvojnásob.

Víte něco o virtuálních sídlech?

Pokud jste zavrhl variantu přesunu do některého z daňových rájů, podnikání z domova je něco, o čem nehodláte vůbec uvažovat a pořízení skutečných kancelářských prostor je momentálně mimo vaše finanční možnosti, nabízí se ještě jedna zajímavá cesta. Je to virtuální kancelář. Využití služeb některého z poskytovatelů virtuálních sídel se mezi podnikateli dlouhodobě těší značné oblibě a je to vcelku pochopitelné. Co můžete zhruba očekávat, pokud si zvolíte právě tuto možnost?

A) Registrační sídlo pro vaši společnost

B) Celou řadu doplňkových služeb (telefonní a poštovní služby, kancelářské práce jako kopírování a skenování dokumentů, zasedací místnost atd.)

C) Úspory dosahující mnohdy i desítek tisíc korun měsíčně.

D) Více času na byznys, jelikož běžný chod kanceláře za vás obstará někdo jiný.

E) Prestižní adresu pro vaše podnikání, která vám může usnadnit získávání nových klientů i navazování obchodních kontaktů.

Teď už se jistě rozhodnete bez potíží

Nyní snad máte alespoň hrubou představu, co který z výše uvedených způsobů podnikání obnáší a zvolíte si tak, aby vám sídlo vaší společnosti přineslo co nejvíce užitku a pokud možno jen minimum starostí.

Co vyhovuje jednomu podnikateli, nemusí být optimální pro jiného a je proto důležité dobře zvážit všechna pro a proti. Ale s tím už si teď určitě poradíte, nebo ne?

O admin

Nahoru